În Această Săptămînă în Arhitectură: Complexitate și Contradicție

Robert Venturi și mișcarea postmodernistă la care a contribuit la formare – a fost o personalitate uneori divizionară. Pentru moderniștii înrăiți, referirea la stilurile anterioare a fost o ofensă pentru arhitectura orientată spre viitor, pe care au încercat să o promoveze. Pentru tradiționaliști, exuberantul și prost gustul față de clasicism, fiind o insultă pentru eleganța trecutului.

Dar, examinînd cu atenție, postmodernismul nu se referă neapărat la contradicție, ci la un amestec. El combină cel mai bun dintre modernism și clasicism: este pragmatic și funcțional, exhuberant și grijuliu față de trecut. Venturi era conștient de rolul activ pe care îl joacă arhitectura în viețile noastre, dar, mai degrabă decât să intelectualizeze în abstracție, ne-a încurajat pe toți să gândim mai cinstit. Îți place? Îl urăști? Minimalismul nu este neapărat un semn al calității; puținul poate fi într-adevăr o plictiseală.

În această săptămână, apreciem o personalitae care a adus o lumină în arhitectură, care a văzut clădirile ca pe o referință nu numai a arhitecților, ci și a tuturor.

Luîndu-ne rămas bun

Robert Venturi, renumitul postmodernist și idol al arhitecturii americane, a murit marți, la vârsta de 93 de ani. Printre numeroasele premii ale lui Venturi se numără Premiul Pritzker din 1991, o Diplomă de Onoare din partea Institutul American de Arhitecți și o Diplomă de Onoare de la Institutul Regal al Arhitecților Britanici. El si-a început activitatea în 1964 si a început a lucre împreună cu partenerul și soția sa, Denise Scott Brown, din 1967 pîna în 2012. Moștenirea lui continua să existe pe măsură ce firma continuaă sub numele VSBA (Venturi Scott Brown Associates).

Venturi, Scott Brown + Vegas

Deși Las Vegas Strip ar putea fi un lucru grozav pentru unii, cu decorul său marginal intruziv și arhitectura „pseudo-istorică”, unii arhitecți profesioniști, mai ales Robert Venturi și Denise Scott-Brown, au devenit captivi de „elementele ornamentale-simbolice” pe care clădirile le prezentă.

© Rollin LaFrance / VSBA

Dragostea în lumini

Robert Venturi și parteneriatul său cu Denise Scott Brown sunt unul pentru toate timpurile. Dar cum și unde a început povestea lor? În luminile strălucitoare și în întinderea nisipului din Las Vegas. Această istorie, de 99% invizibilă, povestește cum s-au întâlnit, cum s-au îndrăgostit și cum viziunea lor comună a creat o mișcare care trăiește și astăzi.

Proiecte ce urmează a fi explorate

Pavilionul BIG’s Serpentine, oficial s-a relocat în Toronto

David Adjaye va actualiza Muzeul de Artă al Universității Princeton

Glenn Howells dezvăluie designul pentru turnul de cărămidă din Manchester

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *